Verzekering uitgelegd

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is een verplichte verzekering tegen ziektekosten.

Iedereen die in Nederland woont, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je bent hiermee verzekert tegen kosten voor bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts en het ziekenhuis of kosten voor medicijnen. Deze kosten zijn gedekt onder de basisverzekering. Je kunt je ook aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld zorg van de tandarts, fysiotherapeut of psycholoog.

Iedereen heeft een eigen risico. Dit betekent dat kosten voor zorg die niet onder het basispakket vallen, voor eigen rekening zijn tot een bedrag van 385 euro. Alle kosten die na de 385 euro komen ,betaalt de verzekeraar. Iedereen heeft de keuze om het eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie. Je kunt hier voor kiezen als je niet verwacht dat je veel zorg nodig hebt in het komende jaar en verwacht het eigen risico niet te zullen gebruiken.

Een zorgverzekering sluit je altijd af voor een heel jaar, van 1 januari tot 31 december. Vlak voor het einde van het jaar kan je kijken of je bij een andere verzekeraar goedkoper of beter uitkomt. Je oude verzekering moet je voor 31 december stopzetten, een nieuwe verzekering kan je uitkiezen tot uiterlijk 31 januari.


Vragen en antwoorden

Uitgelegd Redactie
· 12 oktober 2020
Antwoord nodig